Az Állami Adatok Államosítása? és a Biztonság?

2011.01.05. 08:31 - zspanda

Adataink állami kézbe kerülnek. Pont. Nem a politikai vonzatait szeretném vizsgálni, ugyan van véleményem, de az nem ennek a blognak a témája. Azt feszegetném, hogy szolgáltatás vagy saját üzemeltetés, külső szakértő vagy saját munkaerőt alkalmazzunk a biztonságunk és elsősorban az adataink biztonsága érdekében.

Hoznák két példát a való világból és abból látszik a párhuzam. Az államfőt a Köztársasági Őrezred védi ami egy állami szervezet, viszont egy minisztériumi telephelyet már egy külső szolgáltató biztonsági magáncég. Teljesen egyetértek azzal a rendszerrel, hogy a magas rangú állami vezetőket valamilyen állami „katonai” szervezet védje, és logikusnak tűnik, hogy egy alacsonyabb színvonalú védelemre már nem kell a drága profi hadsereget használni. Tudom, hogy nem teljesen pontosak a kifejezéseim, de remélem nem ebbe köt bele majd mindenki.
 
Sajnos az IT üzemeltetéssel kapcsolatosan személyes tapasztalatom az, hogy a legtöbb állami szervezet nem rendelkezik olyan profi csapattal mint a Köztársasági Őrezred,a honvédség vagy a rendőrség a fizikai védelem területén.
 
Az elvvel egyet értek, de a technikai megvalósításában sok buktatót látok. Persze pénzel sok minden megoldható, lehet venni szakaembereket, akik akár holnaptól állami mundérban csinálják ugyanazt amit eddig, de közalkalmazotti bértábla alapján erre nem nagyon látok reális esélyt.
 
Hol lesznek az adataink és ki vigyáz majd rá. Szívesen feltenném a kérdés a Nyitrai Zsolt Államtitkár úrnak, vagy akár a kormánynak is. Ő is elismeri, hogy a kiberbűnözés nő én is ezt szajkózom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://virusorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr922561851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása