Hogy védekezzek a Facebookon? Avagy bekapcsoljam-e a fiókvédelem funkciót.

2010.05.20. 18:00 - zspanda

Címkék: facebook jelszó

Új biztonsági funkcióval bővült a Facebook. Az elmúlt időben sok olyan hír látott napvilágot, hogy baj lenne a Facebook biztonsága körül, meg hogy lenyúltak 1,5 jelszót, visszaélnek az felhasználói fiókokkal stb.

 
Mit is tud ez a funkció? Figyeli, hogy honnan szoktál bejelentkezni és ha valaki máshonnan ( másik gépről) bejelentkezik akkor küld egy email hogy „halihó éppen valaki garázdálkodik a facebook oldaladon”.
 
Az új fiókvédelem ki van kapcsolva alapértelmezésben. Szerintem senki nem megy el a Profilom/Fiókbeállítások/Fiókvédelem funkcióhoz hogy bekapcsolja, addig amíg nem lesz kikötve a bejelentkezéshez egy kérdés hogy „be akarod e kapcsolni a fiókvédelem funkciót?” . kíváncsi vagyok hogy rajtam kívül hányan kapcsolták be.
 
Persze ha átmész a szomszéd kislányhoz és az ő gépéről jelentkezel be akkor is kapsz majd email? ÉPn bejelentkeztem 2 gépről még nem történt semmi….
 
És mit csináljak majd akkor, ha kapok egy ilyen emailt, hogy valaki garázdálkodik?
Változtasd meg a jelszavad. Ennyi és már sem férnek hozzá a fiókodhoz. Az hogy jutott hozzá az jelen pillanatban és a védekezés szemszögéből mindegy. Persze lehet ezt úgy is, hogy nem várod meg amíg valaki lenyúlja a hozzáférésed és vissza él vele, hanem te havonta megváltoztatod jelszavadat.
 
Kicsit macerásabb de biztonságos. Alapvetően már megint visszakerültünk a jelszókezeléshez:
 
1.       Ne add meg senkinek
2.       Ne írd fel sárga cetlire
3.       Használj legalább 8 karaktert és legyen benne betű szám speciális karakter
4.       Rendszeresen változtasd meg (havonta)
5.       Ha ki kell adni mégis akkor utána azonnal változtasd meg.
 
Csak megjegyzem, hogy 13 éves ismerősöm apukája üvölti le a gyerek fejét hogy most volt fenn az iwiw oldalán és hogy micsoda dolgokat tart ott. Aztán nekem bevallotta a srác hogy a haverja megviccelte mert műútkor megadta a jelszavát neki.
 
Szóval ezt ne csináljuk :)
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://virusorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr852018611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása