Jön a szünidő MUMUS!

2009.06.30. 13:48 - zspanda

 

Avagy, mit csináljunk a gyerekkel, aki egyfolytában a gép előtt ül?
 
Az a helyzet, hogy ez örök téma, de mindig kiderül, hogy még van akihez el kellene jutni ezekkel az információkkal. Azt gondolom, hogy érdemes ilyenkor a szünidő előtt egy kis figyelmet szentelni a dolognak.
Egyszer már írtam erről itt a blogban „ Gyerekek és az Internet – Milyen lesz a jövő munkavállalója” , de most egy másik apropó a Szünidő Mumus az, ami miatt megint előtérbe került téma. 
Sajnos az tény, hogy sok szülő kénytelen otthon hagyni gyermekét a szünidőben, és magam sem tudnál eldönteni mi a jobb, ha a gyerek az utcán lófrál, vagy ha a lakásban gubbaszt a számítógép előtt. Mindegyiknek megvan a maga problémája.
Sokszor beleestem abba a hibába, hogy ha erről beszélünk, én mondom-mondom a megoldásokat, aztán a beszélgetés közben kiderül, hogy magát a problémát sem ismeri igazából a beszélgető partnerem.
 
A probléma szerintem az, hogy a gyerekeknek nincs mintájuk arról, hogy kell az internetet használni. Általában a gyerek mutatja meg otthon, hogyan is működik a net. Illetve ha látja is a szülőt dolgozni a számítógéppel, ez egy olyan személyes műfaj a gép és az ember között, hogy csak azt tudja másolni a gyerek, hogy apa is sokat ül a gép előtt akkor én is.
 
A szünidő alatt lehet persze programot szervezni, szabadtérre, meg táborba küldeni is a gyereket, de ezt nem mindig tudjuk megoldani. Iskola nincs, feladat nincs, ezért nehéz azt mondani a gyereknek, hogy most sem ülhet a gép előtt annyit, amennyit ő szeretne.
A problémának több része is van, ilyen pl. a hozzászokás, de veszélyes maga a gép előtt ülés és „nyomkodása” is, hiszen rengeteg olyan tartalom van már az interneten, ami egy fiatal gyerek fejlődését nem a megfelelő irányba viszi.
Nem hiszem, hogy a szexet a fiataloknak a netről kellene megtanulnia. Kedves anyukák és apukák, statisztikáink szerint a lányok is sok időt töltenek a szexoldalak előtt. Sajnos rengeteg ingyenesen elérhető szextartalom van, ahol csak egy kattintás és túl lehet lépni a piros 18-as karikát.
 
Az, hogy erőszakra buzdító, szélsőséges politika csoportok, szekták is megjelennek az interneten és fórumokon, chat szobákban beszélgetnek az otthon egyedül maradt gyerekkel…. Bevallom, nem szeretném, ha az én fiamat kerítené valaki így a hatalmába.
 
Összegzésként, ha valakinek további információra van szüksége, van egy www.gyerekekaweben.hu weboldal, egy halom információ összeszedhető, magáról a problémáról.
 
És a lényeg…
Szerintem, megéri az árát egy 15 000 Ft-os szoftver, mely megakadályozza, hogy a gyerek oda menjen fel, ahova neki még nem kéne. Itt megígérem minden szülőnek, hogy aki nem tudja beüzemelni a vásárlás után a szoftvert, hogy gyermekét védje, annak ingyen segítünk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://virusorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr461217836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása