Gyerekek és az Internet – Milyen lesz a jövő munkavállalója

2008.11.24. 13:47 - zspanda

 

Múlt héten a Kossuth Rádió Napközben című műsora meghívott egy beszélgetésre, ahol az volt a kérdés, hogy a gyerekek mennyit és hogy interneteznek, és általában van-e valami baj az internetezésési szokásaikkal.
Volt egy-két interjú a műsorban amelyekben gyerekeket és tanárokat szólaltattak meg, és megdöbbentő számokat hallottunk. Szerintem érdemes ezzel foglalkozni egy kicsit, Egy 14 éves, azaz 8. osztályos gyerek saját bevallása szerint napi 5-8 órát ül a gép előtt, szex- és torrent oldalakat látogat, emailt és messengert használ.
Számomra két dolog érdekes ebből: egyrészt az a gyerek, aki hivatásszerűen űzi az ipart, az tuti, hogy simán megvezeti a szüleit, mikor rákérdeznek, hogy merre is járt az interneten; már ha ez érdekel egyáltalán bárkit a családban. Így az otthoni gépek védelme egyre nagyobb szerepet fog kapni. Egy 14 éves gyerek nem szocializálódott még annyira, hogy a social enginieringen (tervezett visszaélések az emberi tudatot vagy tudatlanságot kihasználva) alapuló támadásokat felismerje és ne dőljön be az ilyeneknek. Ennek az a következménye, hogy saját magát és szüleit is nagyon könnyen kiszolgáltathatja bárkinek. Illegális dolgokat tölthet le a számítógépre, és ennek következményeit a tulajdonosnak kell viselnie. Továbbá olyan károkozók kerülhetnek a gépre, amelyek alkalmasak a család személyes adatainak harmadik félhez való illegális eljuttatására.
Másrészt a dolog pedagógiai oldala is fontos: a gyerekek olyan tartalmakhoz juthatnak hozzá amelyek szekták, kábítószer, prostitúció, bombagyártás és egyéb illegális tevékenységek irányába tereli őket. Mindezt az információt a gyerek egy önmagát hiteles személynek kiadó rosszindulatú felnőttől kapja. A gyerek még kialakulóban lévő biztonsági korlátait sokkal könnyebben át lehet lépni és szemünk fénye már is „csapdába” esett.
 
A másik szempont már a jövőbe mutat. Ezek a gyerekek 10 év múlva digitális bennszülöttekként munkavállalóvá válnak. Felhívom a vezetők figyelmét, hogy alig 5 -10 év múlva egy olyan munkavállalói kör fog munkát keresni, amely nincs tisztában a digitális világ értékrendjével, torrent oldalon nőtt fel és vállalja is ezt. Ez az új generáció olyan szinten birtokában van a számítástechnika használatának, hogy a védekezés ellenük - mind külső mind belső támadásaik ellen -  igen komoly kihívás lesz.
Ma az az általánosan elfogadott elv, hogy a munkahelyen nem korlátozom a számítógép és az internet használatát, hanem el kell végezni a munkát és kész. A profikkal szemben nehéz lesz: simán bebizonyítják majd, hogy ők dolgoznak… közben meg zajlik az élet a messengeren.  Ezt szokta meg tanulás közben, ez a normális, és anya meg apa el is fogadta, és különben is mindenki így csinálja. De a kedvencem a torrent oldalon felnőtt gyermek „letöltöm amihez hozzáférek”  gondolatmenetével kapcsolatban, hogy vajon hogyan fog hozzáállni a cég belső adatbázisához és dokumentumaihoz. Nem lesz egyszerű ezt a gondolkodásmódot megváltoztatni.
 
Hiszek abban, hogy technikailag van és lesz megoldás arra, hogy megvédjük magunkat a támadásoktól, vagy a jogosnak hitt - bár rosszhiszemű - felhasználástól. Van azonban egy nagyon fontos dolog, amihez fel kell nőni, ez pedig az igény a biztonságra.
Nem tudom, mi lesz a trendi fenyegetés 5 év múlva és nem tudom, hogy mi lesz az elégséges védelem ellene. Egy biztos: olyan munkavállalók lépnek a munkaerőpiacra, akik nagyon értik és készségszinten használják a számítástechnikát. A potenciális veszély jóval nagyobb lesz mint ma. Tehát folyamatosan figyelemmel kell kísérni a változásokat, és meg kell tenni a megfelelő lépéseket. Jobb a folyamatos fejlesztés, mint a katasztrófa utáni helyreállítás.

A bejegyzés trackback címe:

https://virusorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr83785825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diána 2008.11.26. 23:09:16

Teljesen igaz az itt leírtak, okosan összeszedett gondolatok, különösen amit a munkahelyi letöltésekről ír. Mint tanár, és kisgyerekes anyuka racionálisan korlátoznám a gyerek számítógépezését, napi 1-órára, ahogy a Mikrosoft atyja tette...
süti beállítások módosítása